неделя, 31 август 2008 г.

Орхан Памук, който бе съден за обида на турската държава, вече ще се изучава

Орхан Памук, който бе съден за обида на турската държава, вече ще се изучава

В учебната програма по литература за 12 клас са включени романите "Нов живот" и "Безмълвната къща"
27.08.2008

Турският писател нобелист Орхан Памук, който бе съден за обида на собствената си държава, за пръв път през тази учебна година ще бъде изучаван в турските гимназии.

Решението е революционно, след като дълго време той бе преследван по обвинения за обида към "турската идентичност" заради твърденията му, че в Османската империя е имало арменски геноцид.

Писателят заяви, че по онова време са били избити 1 млн. арменци и 30 000 кюрди, но никой не смее да говори за това. През януари делото срещу него беше отменено.

След удостояването му с Нобелова награда за литература за 2006 г турското министерство на образованието обяви, че той ще бъде включен в учебните програми.

В учебниците по турски език и литература за 12 клас през учебната 2008-2009 г. фигурират две произведения на изтъкнатия писател. Едното е романът "Нов живот", издаден през 1995 г., който още тогава постигна рекорд по продажби. Другото е романът "Безмълвната къща".

Отделно е представен творчески портрет на писателя, негови мисли и възгледи за турската и световната литература.

Орхан Памук казва, че "не би искал да притеснява учениците, затова предпочита в учебниците да бъдат предложени занимателните текстове от романите му".

54-годишният писател (OrhanPamuk.net) е сред най-талантливите от своето поколение. Постмодерните му романи съчетават традициите на европейската литература и османската изящна словесност.

Той се радва на огромен успех. Продажбите на книгите му, преведени на над 60 езика, вкл. на български, се измерват в милиони, и то не само в Турция. Носител е на редица престижни турски и международни литературни награди.

През 2006 г.сп. "Тайм" го нареди сред 100-те най-влиятелни личности в света. През 2005 г. германските книгоиздатели му присъдиха престижната награда за мир.

Inform,27.08.08

Няма коментари:

Orient Radio Bg - Bulgaria's Turkish radio !